Orașul SUCEAVA

Gândește!

Implică-te! Suceava în imagini

Scafandru sucevean pregătit pentru intervenții și misiuni subacvatice

Data publicării
Categoria

14 scafandri din cadrul Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă din judeţele Bacău, Suceava (plutonier Endre Ştefan Benedek), Vâlcea, Cluj, Arad şi municipiul Bucureşti au fost antrenaţi timp de două săptămâni în Centrul de antrenament al scafandrilor de intervenţie (CASI) din cadrul ISU Dobrogea al judeţului Constanţa. În ultimele două săptămâni cei 14 scafandri au executat scufundări reale, atât pe timp de zi cât şi pe timp de noapte simulând misiuni de căutare, identificare şi recuperare manechine şi obiecte de dimensiuni diferite. Antrenamentele au fost efectuate în mai multe locaţii, iar poligoanele de scufundare şi scenariul misiunilor au fost stabilite de către cei doi ofiţeri specialişti şi patru instructori din cadrul CASI.

Până la sfârşitul anului, toţi scafandri încadraţi în cele 27 de subunităţi ale Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) vor trece de cel puţin două ori prin centrul constănţean (iarna şi vara) astfel încât să poată efectua antrenamente atât în costume uscate cât şi în cele umede.

CASI Constanţa – unic la nivelul MAI

Oportunitatea înfiinţării Centrului de antrenament al scafandrilor de intervenţie permite organizarea şi derularea, în foarte bune condiţii, a unor activităţi comune pe linia pregătirii în domeniul intervenţiilor şi misiunilor subacvatice, îmbunătăţirea capacităţilor şi echipamentelor pentru intervenţii la dezastre acvatice atât a efectivelor IGSU, cât şi a celorlalte structuri subordonate Ministerului Administraţiei şi Internelor. CASI a fost încadrat cu personal calificat şi apt din punct de vedere medical să execute zilnic activităţi de scufundare. Este vorba de un ofiţer specialist, patru subofiţeri – instructori toţi fiind sub coordonarea mr. Adrian Hornea (şef centru CASI) care are 20 ani de experienţă, peste 6.500 ore de scufundare şi deţine brevet categoria I (poate executa scufundări la peste 60 m adâncime).

Cadrele militare ale CASI sunt abilitate să participe la activităţi de pregătire, instruire, specializare în mediul acvatic, testare, îmbunătăţire şi standardizare a procedurilor operaţionale de intervenţie specifice M.A.I. în mediul acvatic, transfer al experienţei profesionale dar şi activităţi periodice de menţinere în stare normală de funcţionare a echipamentului de scufundare şi a accesoriilor din dotare.

CASI a fost înfiinţat în urma unui parteneriat între MAI prin IGSU şi reprezentanţa Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare România prin implementarea proiectului Întărirea capacităţii Guvernului României de a gestiona situaţii dificile generate de dezastre naturale – Dezvoltarea Capacităţii pentru Situaţii de Urgenţă. Până în prezent, pentru CASI, s-au cheltuit aprox. 170.000 USD, mai mult de jumătate din sumă reprezentând numai contravaloarea echipamentelor necesare pentru scufundări.

Antrenamente în echipe mixte

Fiecare zi de antrenament a scafandrilor de intervenţie s-a desfăşurat în intervalul 8:00 – 23:00. Scufundările pentru executarea misiunilor primite în cadrul poligoanelor de antrenament s-au făcut în echipe mixte pentru a se asigura atât schimbul de experienţă cât şi dezvoltarea abilităţilor de comunicare şi cooperare sub apă astfel încât, la final, să se asigure succesul misiunii primite.

Poze realizate de ISU Suceava.

Experienţa pe care o are comandantul CASI şi-a spus cuvântul în organizarea şi coordonarea acestor antrenamente. Eu am efectuat nenumărate misiuni reale, dar tot am avut multe de învăţat în aceste săptămâni. În Bucureşti sunt doar lacuri cu apă dulce şi nu foarte adânci, iar aceste scufundări în apă sărată, de o adâncime considerabil mai mare sunt o experienţă nouă şi bineînţeles benefică, a precizat plutonierul Alexandru Ionescu, scafandru al Grupului Special de Salvatori din cadrul ISU al municipiului Bucureşti, la sfârşitul antrenamentelor efectuate în Marea Neagră.

Ideea înfiinţării acestui centru este benefică deoarece la unele situaţii de urgenţă a necesitat intervenţia scafandrilor, care au fost chemaţi în sprijin din alte inspectorate. Acum timpul de răspuns la aceste intervenţii se va micşora şi se va putea interveni, în misiuni subacvatice, pentru salvarea vieţilor omeneşti şi nu numai. Ne bucurăm de acest fapt pentru că putem fi instruiţi de către instructori profesionişti şi putem face schimb de experienţă cu mai mulţi colegi din diferite zone ale ţării, a explicat plutonierul Endre Ştefan Benedek, scafandru de intervenţie în cadrul ISU Suceava.

Publicitate

Comentarii (1)

  1. Radu

    De mult ar fi trebuit infiintat CASI pt pregatirea scafandrilor de inerventie. Bafta multa Beni si sa ne vedem cu bine iti ureaza scafandri de la ISU Crisana.

    Răspunde

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.