Şedinţa extraordinară a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Suceava
- Data publicării
- Categoria
- Ştiri
- Comentarii
- 0
- Trackbacks
- 0
Ieri, 18 Octombrie 2011, a avut loc, la Instituţia Prefectului judeţul Suceava, şedinţa extraordinară a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Suceava, unde s-au dezbătut două probleme importante şi anume situaţia evoluţiei rabiei pe teritoriul judeţului Suceava şi stadiul pregătirii infrastructurii rutiere pentru sezonul de iarnă.
În ceea ce priveşte evoluţia rabiei pe teritoriul judeţului Suceava, pe parcursul anului 2011, au fost înregistrate 15 cazuri, din care șase cazuri de îmbolnăvire la vulpe, un la jder, un la dihor, iar în ultima perioadă şi la animale domestice, adică un caz la câine şi șase la bovine. Zonele în care au apărut focarele de rabie sunt în localităţile Brodina, Drăgoieşti, Poiana Stampei, Dorna Arini, Şaru Dornei, Pârteştii de Sus, Buneşti şi Panaci.
Rabia este o boală infecţioasă, de tip evolutiv acut, comună atât omului, cât şi animalelor, ce este produsă de un virus şi se manifestă din punct de vedere clinic prin simptome nervoase extrem de grave, o stare de excitabilitate motrică exagerată şi agresivitate, ce sunt urmate de paralizie generală şi deces. Sursa de rabie o reprezintă animalele infectate care transmit boala prin salivă, în principal prin muşcătură sau zgârietură, iar odată instalate semnele clinice, rabia are o evoluţie letală în 3-7 zile.
Directorul DSVSA Suceava, domnul Petrea Dulgheru, a semnalat fapul că principala sursă de virus rabic la nivelul judeţului Suceava îl constituie vulpile şi că se impune urgent organizarea de vânătoare a vulpilor, în special în zona de munte.
În vederea eradicării focarelor existente pe raza judeţului Suceava, Prefectul Sorin Arcadie Popescu a dispus ca directorul ITRSV Suceava, domnul Costel Girigan, să ia toate măsurile legale ce se impun în această situaţie, printre care şi organizarea de partide colective de vânătoare de vulpi, şi să prezinte în fiecare luni situaţia rezultatelor analizelor efectuate pe exemplarele vânate. Totodată, gestionarii fondurilor de vânătoare au obligaţia, conform legii, de a preda exemplarele vânate la DSV Suceava, în vederea recoltării de probe şi a analizării acestora.
O altă problemă dezbătută a fost stadiul pregătirii infrastructurii rutiere pentru sezonul de iarnă 2011-2012. Secţia Drumuri Naţionale Suceava are în administrare 297 de km, pentru care se asigură activitatea de întreţinere curentă pe timp de iarnă, prin lucrări executate în regie proprie pe 23,6 km, iar pentru diferenţa de drum lucrările de întreţinere fiind externalizate către SC Spedition UMB SRL Bacău.
Pentru sezonul de iarnă 2011-2012, Secţia Drumuri Naţionale Suceava are în dotare 16 echipamente Unimog, două buldoexcavatoare, cinci autofreze, 11 autobasculante, trei autoîncărcătoare şi un remorcher pentru deblocare, iar în ceea ce priveşte materialele antiderapante, sunt în stoc 1212 tone amestec antiderapant, din care 150 tone la Rădăuţi, 178 la Fălticeni şi 1079 tone la Suceava.
Au fost finalizate lucrările de montaj a semnalizării verticale specifice sezonului de iarnă şi se continuă lucrările de pregătire a drumurilor prin curăţiri de şanţuri, tăieri de cavalieri şi corectarea taluzurilor.
Secţia Drumuri Naţionale Câmpulung Moldovenesc intervine în acest sezon prin bazele de deszăpezire Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Vatra Moldoviţei, Broşteni şi Cărlibaba, iar în Pasul Tihuţa va exista un punct de sprijin, dotat cu utilaje de deszăpezire. Intervenţia va fi asigurată cu utilaje proprii, constând în 2 autofreze, 3 autoutilaje Imog, 2 autoîncărcătoare, iar restul de utilaje va fi asigurat de SC Spedition UMB SRL Bacău. În bază sunt în prezent 17.000 tone de amestec antiderapant, din care 10.500 tone nisip şi 6500 tone de sare.
Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava va asigura fluidizarea traficului în zonele în care se vor înregistra căderi masive de zăpadă. Totodată, s-a menţionat că începând cu 1 Noiembrie 2011 vor fi verificate autovehiculele aflate în trafic, acestea trebuind să fie dotate cu anvelope de iarnă. În situaţia în care se înregistrează căderi de zăpadă înainte de 1 Noiembrie 2011, autovehiculele destinate transportului de mărfuri şi /sau de persoane trebuie să fie echipate cu anvelope de iarnă sau să aibă montate lanţuri sau alte echipamente antiderapante certificate, în caz contrar, aplicându-se sancţiuni contravenţionale ce constau în amendă de la 603 lei până la 1.340 lei, respectiv de la 9 la 20 de puncte amendă.
Prefectul judeţului Suceava, domnul Sorin Arcadie Popescu, a solicitat ca persoanele care sună la Serviciul de Urgenţă 112 şi dau informaţii false, în urma cărora se mobilizează forţe de intervenţie, să fie identificate pentru a li se face plângere penală. Totodată, a solicitat secţiilor de drumuri naţionale Suceava şi Câmpulung Moldovenesc să comunice mai eficient şi mai transparent cu reprezentanţii mass-media referitor la modul de gestionare a problemelor apărute în trafic din cauza căderilor de zăpadă.
Totodată, precizăm că, în cadrul şedinţei CJSU Suceava, a fost prezentat şi aprobat Planul de măsuri pentru sezonul de iarnă 2011-2012, prin care sunt stabilite atribuţii concrete tuturor factorilor implicaţi în gestionarea situaţiilor de urgenţă cauzate de fenomenele meteorologice specifice iernii.
Promo