Orașul SUCEAVA

Implică-te!

Implică-te! Suceava în imagini

Servicii noi pentru copiii cu autism din Suceava

Data publicării
Categoria

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului a Județului Suceava (DGASPC) și Asociația Help Autism lanseaza proiectul Și eu dreptul la viață dedicat copiilor cu autism din județul Suceava, în data de 3 Martie 2014, la sediul Centrului de Recuperare pentru Copiii cu Dizabilități TSA și Psihoterapie Suceava .

Printr-un acord de parteneriat și transfer de bune practici, psihologi, sub coordonarea și supervizarea echipei Help Autism, vor oferi servicii gratuite de diagnostic precoce și evaluare psihologică complexă tuturor copiilor cu vârsta între 1 și 4 ani suspecți de autism din județ, precum și intervenție timpurie pentru un număr de cinci copii proveniți din familii defavorizate.

În anul 2013 în județ, au fost înregistrați în evidența Serviciului de Evaluare Complexă, din cadrul DGASPC Suceava în jur de 200 de copii diagnosticați cu tulburări din spectrul autist (TSA). Prin acordul de parteneriat încheiat între DGASPC Suceava și Asociația Help Autism, cu susținerea financiară oferită de Autoboca SRL, asociația crește capacitatea operațională la nivel de județ, oferind servicii suplimentare de diagnostic precoce, evaluare psihologică complexă și intervenție timpurie.

Suntem constienti că prin parteneriatul public-privat putem creste calitatea vietii in comunitatea noastra. De aceea, punand in comun resurse si expeetiza, DGASPC Suceava si HelpAutism, putem creste impactul benefic asupra calitaţii vietii copiilor cu autism, mai mult, putand ajuta un numar cat mai mare de copii. Suntem foarte increzatori ca acest program va deveni foarte curand un exemplu de buna practică.

Astfel, prin proiectul Și eu dreptul la viață, psihologii implicați în proiect vor primi pregătirea și supervizarea adecvată pentru a oferi diagnostic precoce și evaluare psihologică complexă copiilor care prezintă elemente de întârziere în dezvoltare neuropsihică și/sau motorie, precum și formare continuă și supervizarea intervenției terapeutice.

Prin acest transfer de bune practici, Help Autism a început procesul de formare continuă a echipei de psihologi ai Centrului de Recuperare pentru Copii cu Dizabilități TSA și Psihoterapie Suceava, asociația urmând ca pe parcursul anului 2014, să monitorizeze activitatea și rezultatele obținute în urma intervenției terapeutice de care beneficiază toți copiii din centru.

În baza acordului de parteneriat între Asociația Help Autism și DGASPC Suceava, un număr de cinci copii cu vârsta cuprinsă între unu și patru ani, care nu se află în intervenție terapeutică vor beneficia zilnic de servicii de recuperare (minim două ore pe zi) în trei din sălile de terapie ale Centrului de Recuperare pentru Copiii cu Dizabilități TSA și Psihoterapie Suceava în intervalul orar 15:00 – 19:00.

Selecția copiilor s-a făcut din baza de date a Serviciului de Evaluare Complexă Suceava ținând cont de următoarele criterii: vârsta cronologică mai mică de patru ani, diagnostic de TSA sau întârziere în dezvoltare, copilul provine din familie defavorizată cu domiciliul în Suceava și nu beneficiază încă de un plan de intervenție.

Asociația Help Autism va asigura de asemenea materialele și instrumentele de lucru necesare stabilirii diagnosticului și a evaluarilor, va organiza workshopuri pentru părinţi și grupuri de socializare pentru copii.

Pentru a duce la îndeplinire scopul parteneriatului – creșterea calității vieții, îmbunătățirea stării de sănătate fizică și mentală a copiilor cu TSA și a familiilor acestora, cele două entități au stabilit următoarele obiective: dezvoltarea și consolidarea deprinderilor de viață independentă, socializare și reintegrare socială a copiilor, iar pentru părinții sau reprezentanții legali ai acestora organizarea unor grupuri de suport în cadrul cărora să poată obține atât informații cât și sprijin pentru problemele cu care se confruntă, precum și creșterea gradul de conștientizare a autismului în rândul cetățenilor, locuitori ai județului Suceava.

Asociația Help Autism iși propune ca în viitorul apropiat numărul beneficiarilor de servicii gratuite de recuperare să crească, prin implicarea activă a membrilor familie în campanii de fundraising, aceștia devenind astfel mesageri ai cauzei și parte a familiei HelpAutism. Specialiștii asociației consideră că procesul de recuperare al unui copil diagnosticat cu autism se intinde pe o perioada lungă de timp iar costurile sunt foarte greu acoperite de către familie. Numărul de ore alocat terapiei pornește de la minim două ore pe zi putând ajunge la șase sau chiar opt ore pe zi.

Activitățile proiectului Și eu dreptul la viață sunt posibile datorită sprijinului financiar primit din partea Autoboca – companie de închirieri auto. Costi Boca – managerul unui business extins până la Londra, a declarat: Am pus bazele afacerii mele în Suceava, iar propunerea pe care am primit-o din partea Asociației Help Autism de a susține terapia copiilor cu autism din județ mi s-a parut cea mai potrivita ocazie de a oferi sprijin comunității . Imi doresc să fie un exemplu de responsabilitate pentru antreprenorii locali încurajandu-i să se implice la rândul lor în campanii sociale.

Cu certitudinea că acest proiect va reprezenta un plus de calitate in depistarea timpurie și terapia copiilor cu tulburări din spectrul autist și un real sprijin pentru părinții acestor copii care necesită o atenție deosebită și servicii specializate, aducem mulțumiri pe această cale, partenerilor și specialiștilor implicați.

Promo

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.