Orașul SUCEAVA

Învață!

Implică-te! Suceava în imagini

Visul unei nopți de… martie!

Data publicării
Autor
Constantin DURA

Se chinuie cu mult greu sărmanii ghiocei să învingă iarna cea potrivinică și, cu toata încălzirea globală, frigul tot mai mult se dă pe gheață și țurțurii își scot colții și uneori se aruncă ca vulturii, cu un singur clonț, să rupă învelișul vieții, ce lacrimi or s-o plângă.

Suceava este un oras în care se tot anunță spectacole și tot felul de produse în Bucovina, în care numărul artiștilor îl depășește net pe cel al spectatorilor, care nici la mocăială nu mai pun botul.

Și totuși… înainte de a zbura din micul cuib al Universității din Suceava, micul Graur a arătat că își merită numele și că poate trăi aici în frig și iarna și, nu a ales țările calde ale politicii, învățându-i pe puișorii lui că, nu ajunge să suprviețuiești, ci trebuie să învingi, nu doar stomacul, ci și prezentul și viitorul. Și așa, în momentul în care am învățat de la turci să pustiim ogoarele și să otrăvim fântânile, el l-a chemat pe un român de vița veche, Ion Sapdaru, să lase Sucevei ce de ani îi lipsea – un teatru studențesc.

Cei 12 studenți aleși, au marcat înfințarea unei trupe de teatru care, prin forma ei de rezistență la imbecilismul cotidian și național, sunt echivalenții societăților culturale din secolul al XIX-lea, întorcând tineretul, de la manele și lapte-gros, spre valorile perene.

Am fost la premiera într-o sală arhiplină și am asistat la o altă premieră, absolută, unde nu a vorbit nici un politician ci doar regizorul și fostul rector, care a tăiat pamblica de inaugurare cu fața către actori și, apoi timp de o oră, sala a hohotit și a aplaudat cum rar se întâmplă. Erau ei între ei, bucurându-se unii de alții, simțind că universitatea nu înseamnă doar o școală care urmează după liceu, ci și o formă de rezistență prin cultură.

Să mă ierte actorii și regizorul că nu voi face nici un fel de remarcă asupra calității spectacolului, dar ce poți spune despre un ghiocel în plină iarnă?

Pentru cei care nu au avut șansa să-i vadă îmi fac totuși datoria de onoare să anunț trupa. Înălțându-mă și privind după deal am aflat că, curând vor pleca în Ucraina și Republica Moldova.

Iată-i: Adrian CRĂCIUNESCUL, Iulian BURCIU, Silvia TIMOFTI, Alex HUŢANU, Alexandru STAN, Maria ŞUTU, Anna MOLDOVAN, Bogdan BORTĂ, Flavius DURA, Tatiana DOMBROV, Iuliana GIRIGAN, Iuliana NĂSĂUDEAN. Regia: Ion SAPDARU. Coregrafia: Lavinia PĂTRAŞCU. Sonorizator: Gabriel LAZĂR-HALIŢCHI. Luminist: Stelian CUNIŢCHI.

Și pentru că toți aceștia trebuiau să poarte un nume, li s-a spus Fabulinus.

Opiniile exprimate în acest articol nu reprezintă neapărat poziția Orașul SUCEAVA.
Echipa noastră nu își asumă responsabilitatea, explicită sau implicită, asupra eventualelor prejudicii.

Publicitate

Comentarii (1)

  1. alejandra

    foarte frumos!

    Răspunde

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.