Orașul SUCEAVA

Respectă!

Implică-te! Suceava în imagini

Basarabie, mireasă…

Data publicării
Autor
Constantin DURA

Cu ani în urmă, într-un martie înceţoşat şi friguros, ajungeam cu inima-mi strânsă, la vama Oancea (judeţul Galaţi), gata să dau mâna, prima dată, cu toate poeziile şi cântacele patriotice despre Basarabia.

La vamă, în faţa noastră un autobuz stă, şi stă şi nu se mai mişcă. Se aprinde în noi sensibilitatea de democraţi vest-europeni şi fiecare se întrece să debiteze bla-bla-uri despre ăştia, căci, între timp am aflat că în partea moldovenească se face schimbul de tură.

Nervoşi, minune mare şi telefonând acasă, uite dom’le ce fac ăştia, nu am observat că din autobuzul cu numere de Moldova au coborat fete şi băieţi şi, acompaniaţi de un acordeonist, au jucat şi au chiuit până s-au terminat de schimbat vameşii. Noi eram bosumflaţi şi ei veseli.

Am început atunci să inţeleg ceva din sufletul fraţilor noştri trecuţi prin necazuri greu de imaginat, având vina că erau români.

Muzeul de istorie din Cahul reflectă, în prima vizită făcută, ororile războiului transnistrean şi ale deportărilor din Siberia. Îmbrăcate ca pentru locul de mai sus, două doamne se uitau, cu mâna la gură, la mine, văzând că citesc scrisori ale deportaţilor (de un dramatism în care lacrima s-a stins). Am ieşit în parcul plin de frunze veştede şi, la câţiva zeci de metri de muzeu, grupe de copii de la grădiniţă cântau în limba rusă, ignorând muzeul care, chiar lăcrima.

A doua şi a treia vizită la Cahul, acelaşi muzeu, acelaşi frig şi aceleaşi doamne, dar nimic despre deportaţi sau războiul transnistrean. Întrebările şi nelămuririle mele s-au izbit de urechile şi ochii doamnelor şi au ricoşat cu miros şi gust de zidul Kremlinului.

Pe 27 martie s-au împlinit 92 de ani de la Unirea Basarabiei cu România. Cui îi mai pasă?

E săptămâna Patimilor Mântuitorului şi poate că s-ar cuveni să gândim o clipă, printre rafturile hypermarket-urilor sucevene şi la păţaniile fraţilor din Basarabia.

Doamne ocroteşte-i pe români!

PS

Basarabie, mireasă…
Îţi aducem peţitor,
Mândrul nostru tricolor.

Opiniile exprimate în acest articol nu reprezintă neapărat poziția Orașul SUCEAVA.
Echipa noastră nu își asumă responsabilitatea, explicită sau implicită, asupra eventualelor prejudicii.

Publicitate

Comentarii (3)

 1. Nusume

  Asta e o varianta mai integrala a cantecului http://www.youtube.com/watch?v=YIJn2mbpteg

  …..
  Jurnal de bord al călătoriei în Basarabia – http://www.stiri.romanism.net/jurnal-de-bord-al-calatoriei-in-basarabia.html

  Publicat la 28 Martie 2010

  Răspunde

 2. Oxana

  Basarabenii din Suceava au organizat mai multe manifestări dedicate acestui eveniment istoric ( https://orasulsuceava.ro/evenimente/2010/03/festivalul-basarabia-2/ ). Şi de data asta am constatat cu regret că în afara de studenţii basarabeni, nu se prea interesează sucevenii de segmentul acesta, cu excepţia a 10-12 oameni care vin constant la activităţile noastre.
  Până acum cei din România dădeau vina pe comuniştii de la Chişinău, că aceea îi împiedică să cunoască Basarabia. Acum nu mai sunt nici comunişti, a fost luată şi sârma de la Prut. De la Suceava ajungi mai repede la Chişinău decât la Bucureşti. Te costă aproape bănuţi o călătorie în Basarabia. De ce totuşi nimeni nu merge ?
  Cum zicea un profesor de la Universitate, poate atunci, în 1918 paharul dragostei pentru basarabeni nu era aşa de plin de n-a rezistat această Unire.

  în Suceava apare o revistă de cultură „Basarabia”. Ultimul număr (5) a apărut zilele trecute
  pentru cei interesaţi, pot vedea revista aici în format electronic
  http://sprevest.ro/wp-content/uploads/revista/BASARABIA_5.pdf

  Răspunde

 3. Camil

  Nu va puteti imagina, domnule Constantin Dura, cata prostie de aia puturoasa zace in românii de pe ambele maluri ale Prutului. Daca vorbim de cazul particular Suceava, constiinta nationala tinde spre 0. Cu asa multi prosti avem conducatorii pe care ii meritam, ca sa dai cu stampila pe buletinu de vot nu ai nevoie de prea multa minte. Si prosti si multi, de aia ne arata orasul ca o gaura de c** si tara ca o imensa groapa de gunoi.

  Răspunde

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.