Orașul SUCEAVA

Fii unic!

Implică-te! Suceava în imagini

Mută-l pe Petru I Mușat în centrul Sucevei!

Data publicării
Categoria

Statuia lui Petru I Mușat a fost realizată de către sculptorul Paul VASILESCU și dezvelită în anul 1976.

Monumentul elogiază personalitatea voievodului Petru Mușat (1375-1391), care a mutat capitala Moldovei de la Siret la Suceava și din vremea căruia datează primul document de atestare a Cetății de Scaun a Moldovei (10 Februarie 1388), precum și a orașului Suceava (18 August 1388). De numele său sunt legate o serie de ctitorii sucevene din veacul al XIV-lea: Cetatea de Scaun a Sucevei, Cetatea Șcheia, Curtea Domnească și Biserica Sfântul Gheorghe (Mirăuți).

Mută-l pe Petru I Muşat în centrul Sucevei!

Inițial, statuia era amplasată în centrul orașului, în apropierea Casei de Cultură a Sindicatelor Suceava. În data de 9 Februarie 2011, datorită lucrărilor de amenajare a parcărilor subterane din Piața 22 Decembrie, autoritățile locale au mutat statuia lui Petru I Muşat în curtea Laboratorului Zonal de Restaurare al Muzeului Bucovinei situat vizavi de cimitirul Pacea… și acolo a rămas.

Acum e rândul nostru să îi mutăm statuia dintr-o curte obscură în centrul oraşului!

Dacă susții inițiativa, lasă-ne un comentariu. Sprijinul tău contează!

Vezi și Suceava îl vrea pe Petru I Mușat în centrul Sucevei!.


O inițiativă OrasulSUCEAVA.ro și Asociația Zimbrii Sucevei susținută de Dinu ZARĂ, Lucian SPETCU, Radio As Suceava, Monitorul de Suceava, NewsBucovina.ro și Intermedia TV. (lista este deschisă).

Promo

Comentarii (111)

 1. Prof.univ.dr. Ştefan Purici

  Suceava îşi poate afirma demnitatea de oraş cu o vechime demnă de invidiat prin reamplasarea monumentului domnului moldovean care a acordat un nou statut urbei şi a consfinţit în acte existenţa oraşului, imprimându-i o dinamică de capitală europeană.
  Susţin iniţiativa!

  Răspunde

 2. Onofrei Emilia Sînziana

  Simplu și la obiect: susțin inițiativa!

  Răspunde

 3. Liviu Mihai Giza

  ma mir ca mai trebuie o asemenea initiativa, cand totul ar trebui sa se desfasoare in regim de normalitate.Cei care au dus-o acolo pesemne ca au uitat de ea, sau poate muta centrul Sucevei acolo?
  Rusine in orice caz !

  Răspunde

 4. Catalin

  hai la locul tau in centru

  Răspunde

 5. Silviu

  Nu-s sucevean, dar consider ca statuia merita sa stea undeva in centrul orasului! Asa cum in Bacau sta de ex in centru Alexandru cel Bun, fondatorul targului Bacau in 1408. Tot in centru sta si Stefan cel Mare!

  Răspunde

 6. Mariuta Paula

  Sustin initiativa!!!

  Răspunde

 7. tatiana

  Sustin initiativa!

  Răspunde

 8. Anca

  SUSŢIN!

  Răspunde

 9. Simona Sârghe

  Susțin inițiativa!

  Răspunde

 10. mit

  Sustin initiativa.Insa firesc ar fi fost ca cei care s-au ocupat de proiectul amenajarii parcarii subterane sa aiba in vedere si reamplasarea monumentului.

  Răspunde

 11. Demciuc M Vasile

  Este mai mult decat obligatoriu ca aceasta statuie reprezentativa pentru arta de for dar mai ales pentru Istoria Sucevei sa fie readusa in centrul orasului Suceava, si amplasata in locul in care a fost amplasata initial. Face parte din istoria Sucevei din istoria Moldovei si din istoria ROMANIEI. Consider ca nu trebuie amanata aceasta decize de a aduce statuia in centru. factorii de decizie sa treaca la fapte. Vasile M. Demciuc

  Răspunde

 12. Taz

  SUSȚIN!

  Răspunde

 13. stefan suceveanul

  Daca pentru revenirea la normalitate este nevoie de o sustinere publica; daca pentru reinstaurarea istoriei si artei trebuie sa facem apel la constiinta conducatorilor nostri, inseamna ca traim intr-o lume bolnava. Este cu atat mai bolnava cu cat au trecut deja cateva luni de la inaugurarea cu fast a centrului urbei noastre si nimeni nu s-a sesizat ca lipseste ceva. Istoria. Sau poate ca d-ul primar nici nu a prevazut in peisagistica asta noua si plina de europenism si granit a targului nostru cateva lucruri ”perimate” si de moda veche, cum ar fi acest exemplu de continuitate si verticalitate al acestui neam, cu care oricand ne putem mandri. Sau poate ca imposibilitatea unei bai de multime si a taierii unei panglici ii impiedica pe cei ce conduc destinele acestei urbe sa nu se deranjeze cand vine vorba doar despre istorie. Bolnava lume. Rusine domnule primar.

  Răspunde

 14. Cristi

  Bineînţeles ca statuia trebuie readusă la locul ei, în centrul Sucevei. Însă nu trebuie uitată nici statuia lui Ştefan cel Mare din parcul cetăţii, care a ajuns într-o stare deplorabilă. Ca şi parcul – redus ca dimensiuni prin crearea acelui laborator şi a cimitirului privat de alaturi +, ca şi oraşul întreg, de altfel.

  Răspunde

 15. petru I

  sustin din toata inima initiativa, insa nu am auzit ca in faza de post-proiect al amenajarii centrului suburban, tern, cenusiu-negricios, cu iz inestetic şi depresiv sa se fi vorbit de reamplasarea aceseti statui. Lucrurile sunt putintel mai complicate decat la prima vedere. Statuia e la Muzeu deocamdata, ceea ce e bine. Poate fi amplasata ea la Curtea Domneasca, intr-o pozitie dominanta sau chiar la Cetatea de Scaun ? Sau, in cel loc precis se poate aseza in centrul orasului ? pentru ca deasupra parcarilor nu e posibil. Domnul Demciuc a scris prima carte a domniei sale inainte de 1989 si subiectul era tocmai Petru I Muşatinul. Succes !

  Răspunde

 16. NICU

  Sustinem initiativa.

  Răspunde

 17. Adina Colomeischi

  Sustin initiativa! Imi doresc un oras care sa fie recunoscator tuturor celor care au facut ceva semnificativ pentru dezvoltarea acestei comunitati!

  Răspunde

 18. Schiopu Iustin

  E o parte din istoria Sucevei! Sustin!

  Răspunde

 19. Mitric Olimpia

  Sustin initiativa! Sa revina la locul ei initial, cat mai curand. Olimpia Mitric

  Răspunde

 20. Maria

  Consider că este necesar ca statuia să fie mutată într-o locație centrală! Sper să se țină cont de aceste păreri.

  Răspunde

 21. foxman

  cum nu au mutat-o încă? să o facem noi dacă nu!!!!! decât să-și pună tot felul de tonete prin parcuri ar fi bine să le amintească trecătorilor și de trecutul istoric pe care îl avem. La Pacea pot să etaleze moacele cu dungă neagră și în ramă ale aleșilor locali, județeni etc…….nu mă interesează!!!!!

  Răspunde

 22. foxman

  sunt curios ce putem face!!!

  Răspunde

 23. Mircea Andreuta

  Pentru amplasarea statuii lui Petru I Musat in centrul Sucevei nu este nevoie de un referendum. Este necesar sa va alegeti primar si consilieri municipali cu un nivel de cultura suficient cat sa nu se creada intemeietorii Sucevei.
  Sustin initiativa fara rezerve.

  Răspunde

 24. Mircea

  Susținem inițiativa

  Răspunde

 25. Ursu George

  Sustin total…:)

  Răspunde

 26. blaj

  sustin

  Răspunde

 27. stan

  Era cam imposibil sa nu fie sustinuta asa o cauza :)

  Răspunde

 28. Roxana

  Sustin initiativa !

  Răspunde

 29. Mercantilul

  susțin

  Răspunde

 30. foxman

  prea multi

  Răspunde

 31. Lucian Costin

  Sustin !

  Răspunde

 32. Lucian Severin

  Fără nici un comentariu. Trebuie reamplasată în zona unde unde se afla inainte de de efectuarea lucrărilor la parcare.

  Răspunde

 33. Mihai Mereuţă

  Sa fim rezonabili! Nu credeti ca este prea mult sa le cerem edililor si politicienilor care, de altfel ne si reprezinta, sa acorde respectul cuvenit istoriei neamului, actelor de cultura si de promovare a valorilor nationale? Mai au timp oare domniile lor, sa se ocupe si de incadrarea arhitecturala a monumentelor artei de for, sau de monumentele reprezentative ale istoriei Moldovei, aflate în paragina? Ar mai fi o sansa, totusi, in cazul in care s-ar aloca fonduri serioase pentru mutarea/reamplasarea statuii domnitorului Petru I Musat, în baza unui studiu de fezabilitate, a unui anteproiect urmat de proiect, post-proiect, etc, musai facute de o firma de … specialitate, si cu taieri de panglici … „daca se poate”, de catre alesii nostri. De preferinta tricolore. Asa, …sa dea bine la alegătorii patrioti!

  Răspunde

 34. trandashir

  are trecut …nu numai in cartile de istorie ci si in copilaria oamenilor care au prins statuia in centru .suport!

  Răspunde

  • dan

   pana spre sfarsitul anilor ’70 in centru a fost (dintotdeauna) statuia lui Stefan cel Mare !
   asa ca trecutul de care aminteai nu e asa de semnificativ !
   Cunoaste-ti istoria orasului (proprilui oras) . Nu e vina ta daca esti din alta zona, nu-ti ramane decat sa te mai informezi .

   Răspunde

   • picsel

    Trebuia să fie și unul ca tine, mai șugubăț în comentarii. Probabil trandashir se referea la omul Mușat din cărțile de istorie cât și la copilăria celor care au prins statuia în centru. Nu toți sucevenii au avut copilăria înainte de 1970.

    Degeaba știi istorie dacă nu știi omenie.

    Răspunde

 35. Nelly

  Da! In locul tirbusonului.

  Răspunde

  • Stefania

   Grozava idee!

   Răspunde

 36. salutBucovina.ro

  Sustinem initiativa !

  Răspunde

 37. Alexandru

  Sustin initiativa!

  Răspunde

 38. Carmen Chasovschi

  Multumim ca ne ati adus aminte!!! Sustin intiativa!

  Răspunde

 39. diana

  sustin initiativa!

  Răspunde

 40. Alex

  Sa mutam statuia unde ii este locul ! :)

  Răspunde

 41. dan

  inainte ca statuia lui Petru Musat sa fie in parcul central , a fost statuia lui Stefan cel Mare (si atât)
  INTREBARE : unde se afla acea statuie reprezentativa Sucevei , ca fosta cetate de scaun , statuie care ar trebui sa sălăşluiască în centrul oraşului ?
  Acea statuie as dori sa fie repusa la locul ei !!!

  Răspunde

  • ArTiStul

   Ștefan cel Mare își are locul său, în apropierea Cetății de Scaun a Sucevei. M-aș bucura dacă autoritățile locale ar fi în stare să-i mențină statuia într-o stare acceptabilă – momentan într-o stare jalnică!

   Răspunde

   • Spetcu

    După ce a fost ridicată monumentala statuie a lui Ștefan cel Mare de pe deal, care nici ea nu se simte bine deloc, vechea statuie a fost dusă la Câmpulung Moldovenesc și se află și acum în curtea liceului militar. Cei care au făcut centrul actual al Sucevei l-au gândit ca o privire a modernului către istorie. Piața centrală fostă 23 august, fostă 22 decembrie, actuală Ștefan cel Mare a afost proiectată cu o deschidere prin care să se vadă din centru statuia lui Ștefan cel Mare și Cetatea de Scaun. Acum statuia este obturată de stâlpul Mc Donald’s, iar cetatea nu se mai poate vedea din cauza unei clădiri verzui din sticlă. Asta e marea problemă a centrului. Și vă mai spun ceva, Alexandru cel Bun care a domnit o lungă perioadă aici și nu are niciun monument la Suceava, pe când la Tighina, oraș sub ocupație rusească și acum, are. În concluzie, Suceava are nevoie de Petru I Mușat exact în centrul său și mai avea nevoie ca ruinele descoperite să fi fost acoperite cu sticlă și văzute de turiști, mai are nevoie ca bisericile din centru cu cimitirele aferente, dispărute azi să fie semnalizate cumva și mai are nevoie de multe multe altele, dar deocamdată să o luăm pe rând și să încercăm să facem ce e cel mai ușor realizabil.

    Răspunde

 42. Florica Diaconescu

  Fara a da trecutului locul cuvenit, nu vom avea un viitor pe masura. Statuia lui Petru Musat are un loc cuvenit, in centrul cetatii (a se intelege orasului), iar noi nu avem dreptul sa i-l luam.

  Răspunde

 43. catalina

  poate e pe lista pentru a fi topit… nu ma mai mir de nimic in Suceava…

  Răspunde

 44. Alexandru Nedelea

  Sustin initiativa!

  Răspunde

 45. Cristina

  Sustin!

  Răspunde

 46. Aneta

  Sustin!

  Răspunde

 47. andrei.turcu

  Mai mult respect pentru istoria noastra, caci ne putem mandri cu ea! Sustin initiativa!

  Răspunde

 48. Nicu de la Moara

  Am aflat din surse „demne de toata increderea” ca la insistentele edilului sef Ion Lungu, statuia a fos reconditionata si upgradata in atelierele mestesugaresti de la Prelipca.
  Fratii aborigeni ai edilului i-au facut lui Musat un cazan de tuica, cu alambic cu tot, pe care i l-au pus la picioare, in semn de omagiu ca i-a lasat sa se pripaseasca in zona. Dupa ce statuia va fi amplasata in centru, cetatenii vor putea veni sa-si faca tuica, gratis la cazan, Numai daca nu s-or incumeta autoritatile locale sa-i puna domnitorului sigilu pe cazan sau sa-i deschida dosar pentru neplata accizelor la stat. Noroc!

  Răspunde

 49. lenuţa

  SUSŢIN !

  Răspunde

 50. Virgil Larionescu

  Nu e greu de susţinut o astfel de iniţiativă, mai greu este sa o faci cunoscută. Consider că, întradevăr, trebuie să ne reafirmăm istoria plaiului, să ne consolidăm rădăcinile şi să ne creştem urmaşii în spiritul străbunilor şi în cultura locului. APRECIEZ posibilitatea de a scrie cu diacritice în acest spaţiu, ca o revenire la românism şi ca o căutare de identitate necesară acestor timpuri.
  Haideţi suceveni să ne facem vocea auzită, haideţi să taxăm tot ce vor „ei” să promoveze, o naţie fără rădăcini şi fără cultură este o naţie —–UŞOR DE CONDUS——- NOI NU SUNTEM AŞA!

  Răspunde

 51. Cristi Prepeliuc

  Sustin si eu aceasta initiativa!

  Răspunde

 52. iulian

  Sustinem aceasta initiativa.

  Răspunde

 53. Emil Ursu

  Fiind unul din cei câţiva care au semnat scrisoarea deschisă din 2011, document în urma căruia ni s+a promis reamplasarea pe vechea locaţie, susţin fără rezerve acest demers.

  Răspunde

 54. Adrian

  susțin inițiativa!

  Răspunde

 55. Mihaela

  Susţin din tot sufletul această iniţiativă ,care trebuie şi realizată.

  Răspunde

 56. dani.

  sustin !

  Răspunde

 57. tinky

  Sustin initiativa. Mi s-ar fi parut normal ca statuia sa fie adusa inapoi de indata ce proiectul a fost finalizat, dar se pare ca cineva a uitat de ea.

  Btw: link-urile pentru cetatea de scaun si cetatea scheia sunt inversate

  Răspunde

  • ArTiStul

   Am corectat greșelile. Mulțumim pentru sesizare!

   Răspunde

 58. Savu Ionela

  Sustin initiativa!!!

  Răspunde

 59. Danii Aliona

  PRO!!!! O inițiativă frumoasă!

  Răspunde

 60. Susu Stefanita

  Sustin initiativa. Lucrurile trebuie sa revina la o stare fireasca, de normalitate.

  Răspunde

 61. Adelina

  Sustin initiativa !! O idee foarte buna.

  Răspunde

 62. Maxim Diana Liliana

  Susțin inițiativa!

  Răspunde

 63. Dranca Adriana

  Susţin iniţiativa!!!!!

  Răspunde

 64. Laur

  Sustin initiativa :)

  Răspunde

 65. adi

  sustin initiativa!!

  Răspunde

 66. cristian

  go for it, sustin si eu initiativa

  Răspunde

 67. TMH

  Sustin!
  67 de sustinatori intr-o zi! Foarte fain pentru fosta Cetate de scaun a Moldovei, suburbie a Prelipcai, cu 100.000 de locuitori. Daca sustineati o pista de skating erau de 10-20 mai multi. Sau daca era vorba de 3-4-5 labute, nu mai vorbesc, curgeau sustinerile mai ceva ca apa Sucevei dupa potop!
  E vorba doar de amarata de istorie a Tarii de Sus! Niciun ONG nu traieste din asta!

  Răspunde

  • Spetcu

   Mai suntem 86000 în Suceava

   Răspunde

   • TMH

    SEMNIFICATIV! DE LA 0,067% LA 0.078%!
    IMI PASTREZ OPINIA.

    Răspunde

 68. LE Turcu

  Si statuia lui Stefan ar trebui sa fie mult mai vizibila de la distanta, sa troneze deasupra orasului. Vara nici nu se zareste printre copaci si cladiri, iar parcul este intr-o paragina jenanta. Acolo ar trebui sa fie o zona de promenada luminata noaptea, amenajata inteligent si spectaculos pentru copii, tineri si varstnici.
  Sa incepem cu Petru Musat I si sa trecem apoi la Stefan cel Mare! Numai sub presiune publica se vor urni si autoritatile locale… candva!

  Răspunde

  • Nicoleta

   Da! Sa il aducem inapoi la locul lui!Si din nou da pt Stefan cel Mare!

   Răspunde

 69. Ramona

  Sustin initiativa.

  Răspunde

 70. Ioana

  Sustin initiativa!

  Răspunde

 71. Alle

  Sustin initiativa!

  Răspunde

 72. Obcineanul

  Ar fi o miscare necesara, fireasca si cat mai grabnica. Sustin initiativa cu toata convingerea!

  Răspunde

 73. traian05

  Susţin, să ne strângem mai mulţi şi sa punem statuia unde îi este locul

  Răspunde

 74. alina

  Sustin initiativa

  Răspunde

 75. Andrei S

  Sunt alaturi de voi in acest demers!

  Răspunde

 76. Claudiu

  Subscriu!

  Răspunde

 77. Serban Buznean - Vel Logofat

  Sigur ca trebuie mutat! Cine-i responsabil cu lasarea de izbeliste a statuii? Sa deie socotela si sa hie biciuit crunt si pina la singe cu bici impletit in septe, in mijlocul cetatii si apoi scurtat de cap sa hie! Familia sa-i hie alungata din cetate pentru vecie ca neam de neam stramosesc sa uite de el in veacu’ vecilor! Da’nainte toati daunile sa li plateasca asa cum i-o plati Ceru’ pentru nemernicia facuta s-atita sa-i hie pacea pi lumea asta cit pin’la scurtat di cap vreme i-o ramine!

  Răspunde

 78. Paula Nimigean

  Bineinteles ca sustin initiativa!

  Răspunde

 79. Alex Suciu

  Sustin!

  Răspunde

 80. Mihai

  Dupa ce statuita lui Petru I Musat va fi amplasata, toata Suceava sa sustina reabilitarea statuii lui Stefan cel Mare. Sa fie pus inapoi basorelieful lipsa, sa se repare ce e de reparat, sa fie iluminata noaptea pentru ca cei ce o vor vedea sa stie ca pe acest pamint au trait si Oameni demni sa conduca o tara. Si televiziunile locale ar trebui sa se implice mai mult in astfel de actiuni.

  Desteapta-te romane!

  Răspunde

  • Spetcu

   Și să dispară stâlpul McDonalds care blochează vizibilitatea directă a statuii din centru

   Răspunde

 81. BALAN DINU

  Susţin iniţiativa cu tărie.

  Răspunde

 82. Andrei

  de acord

  Răspunde

 83. Madalina Ostafe

  Sustin initiativa.

  Răspunde

 84. ArTiStul

  Mulțumim tuturor pentru suport!

  Zilele trecute, primarul municipiului Suceava, Ion LUNGU, a declarat pentru Obiectiv de Suceava că statuia lui Petru I Mușat va fi readusă în centrul Sucevei luna viitoare.

  „Statuia lui Petru Muşat va fi readusă pe vechiul ei loc. Este acum la Laboratorul Muzeului Bucovinei, pentru recondiţionare. Iarna aceasta, sucevenii cunosc, au fost condiţii meteo grele. Am reuşit să dăm în folosinţă totuşi, parcările subterane mai devreme decât era programat. Iarna a fost mai lungă dar, foarte repede, chiar în această primăvară, până la sfârşitul lunii mai, vom readuce statuia voievodului Petru Muşat în centrul oraşului.”

  În continuare, vom monitoriza situația. Vă vom ține la curent cu ultimele noutăți.

  Răspunde

 85. Un legionar

  Daca edilii erau romani adevarati nu era nevoie de aceasta initiativa.Sa ne iubim tara si inaintasi care au aparat-o cu singele lor.Sustin initiativa.

  Răspunde

 86. Dumy Irimia

  MI se pare de bun simt. Ce se intampla in Suceava asta a noastra. Adica e nevoie de campanie, de sustinere? Doamne normalitatii i s-a furat locul. Ce sai ceri tovarasului Lungu. Cand treci prin centru ca simplu calator vezi o gaura si stalpul ala tamp Mc Donalds. De ala cand ne scapa primarul? Spunea ca se ocupa? Trebuie o campanie noua? Traiesc cu speranta ca in urbea noastra mai sunt oameni de cultura, oameni care gandesc. Cei pe care i-am ales au o inconstienta crasa sau poate e lipsa de orice cultura. Vai de noi!

  Răspunde

 87. Iulian

  Domn primar sa faca bine sa aduca statuia la locul ei,Aceasta statuie reprezinta o emblema a orasului nostru si de aceea sustin si eu aceasta cauza.

  Răspunde

 88. Strugariu Cătălin

  Susțin!

  Răspunde

 89. Gabriel

  Susțin inițiativa!

  Răspunde

 90. Petru Burac

  VREAU!

  Răspunde

 91. johnathan

  Sun satul de statui care nu reprezinta nimic ,prezentu nostru este legat de trecutu’ pe care stramosii nostrii l-au patat cu sange ,deci initiativa propusa este mai mult decat bine venita`!Sper pe 24 june sa-mi trag o poza langa Petru

  Răspunde

 92. Sucevean realist

  So crezi tu. Pe primar il doare fix in c*r de trecut si de figurile culturale ale Bucovinei. Nu o sa vezi nici nu Petru Musat in centru Amin. Ba din contra dupa terasa lui fiusu extinsa langa Eon, McDonalds sa traiasca. Asta e cultura si imaginea la Suceava. Orice strain e binevenit să-si amplaseze cortul. Pe cat pun pariu ca mai trece un an si statuia Intemeietorului nu va fi amplasata si Mc Donlads-ul va ramane tot acolo? Suntem impotenti……………ha ha ha

  Răspunde

 93. constantin

  Pentru repunerea istoriei locale in drepturi, nu cred ca este important numarul sustinatorilor unei idei.Chiar este o ideie foarte buna.Important, cred eu, este iesirea din amorteala sufletelor, acelor ce decid la nivelul judetului si al municipiului Suceava.Grobianii politici ar trebui sa urce pe Rarau, ori Giumalau, (ma rog, sa urce undeva) sa l-i se oxigeneze creierele si sa le revina sufletele(daca le-au avut).Banuiesc ca de furat, au furat destul.Banuiesc de asemenea, ca s-au imbogatit si mai destul pentru vre-o zece generatii.Sper sa nu fie toate pline de inapoiatri ca originarii.Oare n-ar fi timpul si vremea, sa faca ceva si pentru tara asta pe care au fu…-o pana peste poate?????Oare netrebnicii tradatori politruci ai sufletului acestui popor nu vor sa revina cu picioarele pe acest sfant pamant???Intreb si eu ca bourul moldav.Ca tat santem in zodia boilor.Ma rog, a taurilor.Pricipiti mai tovarasi???

  Răspunde

  • picsel

   Pricepem noi destule, cred.

   Dar mai presus de toate noi pricepem cât de important este ca fiecare să fie un exemplu de respect pentru țară și oamenii ce-o locuiesc. Iar asta începe cu o dovadă de respect pentru limba scrisă și vorbită, moldavă sau nu.

   Nu-i păcat ca asemenea mesaj patriotic să fie ignorat din cauza unui limbaj tipic unui grobian?

   Bourul moldav, într-adevăr.

   Răspunde

   • constantin

    Dupa cum vad picselu-le esti bagator de seama la comentarii.Nu-i rau.Vei fi fiind probabil vre-un fiu(ori alt neam) al unuia din cei ce se fac ca conduc urbea suceveana(fara virgula) de esti asa incrancenat.Dar sa te lamuresc(incerc).Ori sa va lamuresc, probabil ati fii fiind mai multi in unul.Cand vezi atata dezinteres din partea celor ce conduc orasul, in ce priveste asezarea unei statui pe locul sau firesc, oricat de patriot ai fi, parca nu stii ce sa mai zici.In concluzie, mesajul(comentariul) meu nu s-a adresat locuitorilor municipiului Suceava si nici a confratilor comentatori , pe care sincer, ai stimez, si sustin aceasta initiativa.Ci s-a adresat celor pe care tu ai …..Dar fiecare cu capul lui.Zii ce vrei, nu ma mai interesezi.Sa fii sanatos si iubit.

    Răspunde

    • picsel

     Tinere, ești idiot. Și dacă nu știi asta deja, ar fi cazul ca cineva să-ți explice de ce.

     Cineva îți atrage atenția pe un forum că scrii românește ca un prost crescut, ca un necioplit, ca un bădăran și că mesajul tău, indiferent de valoarea sa, se pierde în acest oximoron pe care l-ai creat inconștient.

     Degeaba ai grijă despre valoarea culturală, istorică și simbolică a unei statui dacă n-ai niciun pic de respect față de limba țării tale.

     Poate am fost prea criptic pentru tine. Poate n-ai înțeles despre ce e vorba. Poate ești puțin luat din moment ce consideri că dacă cineva îți arată unde greșești atunci acel cineva trebuie să fie legat într-un fel sau altul de politicienii pe care îi acuzi de proastă conduită. Poate nu știi cum funcționează internetul și cine sunt oamenii cu care vorbești.

     Nu e vorba despre tine și despre mine, dragă Constantin. E vorba despre atitudinea grobiană pe care o dovedești față de limba română. Tu și mulți alții. Și e stupid să te afișezi cu un mesaj patriotic, acuzându-ți conducătorii, când scrii ca un mârlan.

     Sunt surprins de insistența cu care îți bați joc de limba țării în care te-ai născut. Sau, poate, nu ești român? Cam greu de crezut având în vedere interesul pe care îl manifestezi pentru ce se întâmplă în această localitate și această țară.

     Nu mă așteptam să nu faci nici cel mai mic efort să îmbunătățești calitatea mesajului de la un comentariu la altul. Tot ce ți-am cerut e să ai bun simț, respect și mai multă atenție pentru forma mesajului tău, pentru felul în care folosești limba română.

     Îți bați joc de limba română mai mult decât politicienii își bat joc de țara care i-a ales. Măcar recitește-ți mesajul înainte să-l postezi, ca o dovadă de respect pentru tine, dacă nu ai niciun respect față de cei care îl vor citi.

     Începe cu o schimbare la tine; cu toții vom avea de câștigat.

     Răspunde

 94. Spetcu

  E 10 mai. Statuia nu a apărut. În schimb a apărut terasa primarului

  Răspunde

 95. Vlad Tepes-varu lu Stefan cel Mare

  Ce Petru Mushat?1 Da-l incolo…o sa vedem statuia lui Lungu si a lu fii-su pe esplanada. Mama lor de banditi. Nici intre buci nu-l doare pe prelipcan de istoria Sucevei, de cultura si alte alea.Contu din banca si burdihanu sa fie plin, in rest…da-i dreacu de suceveni !

  Răspunde

 96. Petru Musat....scoalate sa vezi ce urams ai...

  Da. In fata fostului amplasament a statuiei celui care avea sa faca cunoscut numele de Suceava tarilor vecine TOVARASUL PRIMAR LUNGU a dat blagoslovenie Fiului sa isi monteze o terasa imbietoare, sub umbrelele careia cei ce doresc sa mai ramana in zona sa se racoreasca. Deh……”verdeata la pahar”, cica e bautura casei. Suntem niste boi…. condusi de un bivol. Dar unii chiar mai gandesc in orasul asta si le pasa….

  Răspunde

 97. Marius V.

  Felicitari, http://www.monitorulsv.ro/Local/2013-06-06/Statuia-domnitorului-Petru-Musat-va-reveni-in-centrul-Sucevei-pana-pe-17-august

  Răspunde

 98. Petru Burac

  Și eu sunt de acord: Felicitări pentru o decizie înțeleaptă!

  Răspunde

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.